【鬼故】不尋常的电梯

每逢节日,我例牌同班朋友到卡拉OK庆祝。99年12月31日系世纪末的大日子,我地去了卡拉OK,还一齐倒数。

玩到凌晨三点钟,大家都带住半分醉意咁离开返屋企。小泉到另一边巴士站搭通宵巴士,走到后门搭的车比较近。我就跟大队由前门走去搭的士。

我返到屋企已经成四点钟,突然接到小泉的电话。佢话头先一入后门架电梯,见到三个男人在里面,佢冇理人地,见个G字未按,佢就按掣兼关埋门。

当架电梯落到地下,佢先行出来,但那三个男人冇跟住行出来,佢个心只觉奇怪。佢行行吓发觉漏左野在卡拉OK里,于是返转头搭返电梯上去拿。又见到那三个男人仍然在电梯里。小泉开始惊,但漏左野又唔可以唔拿,唯有顶硬上入去。

小泉拿完后,又去后门搭电梯。当电梯门一打开,惨!又系那三个男人。佢地根本未离开过电梯!小泉吓到面都青埋,多口咁问吓佢地一句:「你地究竟去边度?」佢地竟然畀个令人窒息的答案:「我地落地府。」

落到地下,门一打开,小泉跑出去,但感觉到电梯门仍未关埋。佢一时八卦,转个头睇睇,见到三个男人已沉入下半身,真系落紧地府,仲对住佢奸笑。佢已经被吓到脚软,即刻跳上的士,有咁快走咁快。

我叫佢唔好理咁多,合埋眼快跑,当乜事都冇发生过,以后都唔去那间卡拉OK。