TVB~溏心风暴~

引用第18楼watson于31-05-2007 08:22发表的 :

假咯!有点剧情好像是硬硬塞进去的……

我喜欢李司棋的角色,从她的演绎方式学到了不少值得深思的学问。
做人最难。[s:19]

最喜欢那句苦有时,笑有时,欢乐有时,悲伤有时。 [s:22]

现在最hit的那句是,边个系人,边个系鬼我睇得出!
呢度唔系法庭,我讲既野就系证据!

型… [s:15]

引用第20楼神仔于2007-06-01 12:18发表的 :
最喜欢那句苦有时,笑有时,欢乐有时,悲伤有时。
现在最hit的那句是,边个系人,边个系鬼我睇得出!
呢度唔系法庭,我讲既野就系证据!
型… …

我也赞成!做人最难!![s:19]

终于看完了,好了,追了一个星期拼命找下载点。
结局很赶咯,TVB每次都是酱,结局都求求其其。

很好看哦。。。。
陈豪的角色很讨人喜欢哦。。。。
[s:21] [s:21] [s:21]

也有一句我觉得很好的。。。就是
“甜的吃,苦的也吃”
[s:22] [s:22] [s:22]

我刚刚开始看罢了,请问得得地最后是不是跟常在心一起?
常在心跟林峰很不配…

引用第25楼绯村剑心于2007-07-09 08:52 PM发表的 :
我刚刚开始看罢了,请问得得地最后是不是跟常在心一起?
常在心跟林峰很不配…

哈哈。。慢慢看咯。。最后你就知道了~

引用第26楼冰块先生于2007-07-09 08:57 PM发表的 :

哈哈。。慢慢看咯。。最后你就知道了~

那倒可以告诉我大鲍是怎么死的?

昨晚刚刚追完!!! [s:22] [s:22]

引用第28楼夏天于2007-07-09 09:02 PM发表的 :
昨晚刚刚追完!!! [s:22] [s:22]

怎样,大鲍是怎么死的?告诉我嘛…

i will see it soon…haha…

see ady lo!yang yi very very pretty rr…i like her

引用第31楼jane于2007-07-09 09:12 PM发表的 :
see ady lo!yang yi very very pretty rr…i like her

我还是觉得钟嘉欣漂亮~有气质~~

我上个星期才看完呢…
呵呵…很好看…可是结局不是很好…觉得简单了一下加有点随便~!
有口也是和,无口也是禾!

我听说香港的观众看了很不满…
我只是捧钟嘉欣的场吧了~~ [s:21]

看完…不好看结局不好

结局草草了事……钟嘉欣和林锋的戏超闷……而且感觉是多余的,根本不入唐家的剧情……

大契:

1)反而响呢件事上面,我学到一个字,就系个诚字。诚字从言字边,一个人系唔系诚,就关乎佢系咪讲真说话,而只有讲真说话既人呢,先至会令人心悦诚服,所以做长辈既,要时时记直住呢个字,咁先会得人尊重。一家人相处,亦都要开心见诚,互相坦诚,咁先可以和睦,如果搅到话你呃我我呃你,日子又点会过得开心?(第3集)

2)我真系对你好失望!大姐比个运字你去做人,但原来你唔识写呢个字,个运字系撑艇仔载住个军人去奋斗,而你就冇要到本来好好地既一只艇,你将佢改左做三点水,系浑浑噩噩既浑,过埋中秋你三十七岁啦,你浑浑噩噩足三十七年!(第8集)

3)我知道你地d 后生仔点谂,你觉得我地呢d 老人家out啦嘛,古老石山啦,封建ㄚ嘛,咁好ㄚ,你出去ㄚ,你去搵一条最旺既街,去搵一个打扮得最前卫、最新潮既阿妈,你问下佢,如果佢既仔,同一个有老公既女人一齐,系咪可以接受,你去ㄚ,你搵到一个阿妈系接受得到既,你先番唻搵我,你依家走啦!(第12集)

4)你唔好对号入座!(第13集)

5)前门捉贼,你地就后栏放火!(第13集)

6)我話係就係,唔駛證據!呢度唔係法庭,唔需要證據,我對眼就係證據!
(第13集)

7)我睇人睇 几十年,边个系人,边个系鬼我睇得到!(第13集)

8)佢系错左,仲错得好紧要添,但我地一家人唻架,佢错,我地帮佢弥补啰,唔通加一脚伸佢出大海先安乐咩?将来佢同jackie条路都会系好难行,我地就一家人陪佢地一齐行!(第13集)

9)未登天子位,先置杀人刀!(第21集)

细契:

1)不贤妻,不孝子,顶趾鞋,无法治!(第1集)

2)你唔系长子嫡孙!你系野仔!(第1集)

3)你咁恨教仔呀,点解自己唔生番个唻教呀?系都要霸住人个仔既?霸完我个仔,又唻霸我地d 铺,乜都生霸死霸,前世欠你架?(第6集)

莉姨:

1)你又讲左去边呀?我几时霸住d 铺呀?d 铺系我帮大姐打理架!一间都冇我个名架!唔似得你,日日喉住佢两公婆有几多间铺,有几多钱呀!王秀琴,你不如改名叫“王猴擒”啦!(第6集)

大鲍:

1)有口也是和,无口也是禾。(第7集)

2)多儿多女多冤家,无儿无女坐莲花。(第12、15集)

细鲍:

1)甜的吃,苦的吃,酸的也要吃!(大鲍:你再唔讲实话,屎也有得你吃)(第9集)

2)女骗子,世纪大骗局!昆明摆档摆明昆!(第4集)

常在心:

1)真系咩事都冇发生过呀,我净系觉得自己好衰咋,点解我会咁迟钝?明知会令你误会,我仲同你玩得咁埋,我仲主动打电话撩你讲笑,我有咩唔开心第一个搵你,我有咩要帮手又第一个搵你,我根本唔应该咁样做,我咁大个女,应该知道条界线响边度,我依家hurt左我最好既朋友,我冇左最好既朋友,我觉得自己好衰呀!(第14集)

凌波:

1)无火便是农,农夫个农,有火便是,丁个,我讲紧我呀姐夫,仲有,有钱便是人,无钱便是鬼,我又系讲紧我呀姐夫。唉,你地就富贵,我就丁见鬼!(第7集)

2)覆亡原因咋下嘛,easy啦,等舅父波教你,你唔好理佢咩朝代,唐宋元明清都好,覆亡原因得一个架遮,就系穿柜桶底,d 手脚唔乾净咯,朝廷冇钱咪自然覆亡啰,你照答啦,听日实满分既,唔到满分既话呢,舅父波实行同你去考试局门口拉横额请愿,系呢,你有冇读西史架?d 鬼佬都系衰呢样架咋,穿柜桶底!(第10集)

很好看。